COPIB

249592_COPIB_Logo

SEMINARI: INTERVENCIÓ TELEFÒNICA EN CONDUCTA SUÏCIDA

Mallorca, 3 de juny 2017

boton-entrar

***********************************************************

ACOMPANYAMENT EMOCIONAL EN PROCESSOS DE MALALTIA, MORT I DOL

Mallorca, 3 i 4 de març de 2017

boton-entrar

***********************************************************

CURS INTERVENCIÓ PSICOLÒGICA EN RESCAT SUÏCIDA

Mallorca, 16 i 17 de setembre 2016

boton-entrar

***********************************************************

CURS EL DOL: INTEL·LIGÈNCIA EMOCIONAL DAVANT PÈRDUES, DOL INFANTIL I CONDUCTES SUÏCIDES

Eivissa, 25 i 26 de juny de 2016

boton-entrar

***********************************************************

CURS PÈRDUES AFECTIVES: ESTRATÈGIES D’AFRONTAMENT EN PROCESSOS D’ELABORACIÓ DE DOL

Palma, 17 i 18 de juny de 2016

boton-entrar

***********************************************************

CURS GESTIÓ DE RECURSOS PSICOLÒGICS EN INTERVENCIÓ AMB MÚLTIPLES VÍCTIMES

Mallorca, 6 i 7 de maig 2016

El passat IMG-20160523-WA0000dia 6 i 7 de maig es va celebrar a la seu del COPIB el curs “Gestió de Recursos Psicològics en emergències amb múltiples víctimes”. El COPIB programa en el seu Pla de Formació anual tot un seguit de cursos que permeten els professionals de les Illes incorporar els coneixements i habilitats específics que els capaciten per realitzar una intervenció efectiva des de que el sistema d’emergències activa l’estat d’alerta, fins que es realitzen les primeres actuacions dels equips de psicòlegs a l’escenari: detecció dels principals focus d’intervenció, organització d’assistència grupal i individual, suport als professionals que intervenen i fins i tot als psicòlegs desplaçats a la zona, entre altres qüestions.

El curs fou impartit pel psicòleg Andrés Cuartero Barbanoj, coordinador del Servei d’Atenció Psicològica d’Emergències Mèdiques de Catalunya (SEM 061), el qual realitzà especial èmfasi en explicar els procediments d’activació de recursos en una comunitat front a una emergència amb múltiples víctimes; analitzar els principals eixos del model d’atenció psicològica en aquests casos; i aprendre a identificar les necessitats d’afectats en les diferents fases d’una intervenció i dels propis intervinents, entre altres qüestions que garanteixen una atenció adequada en cadascun dels moments de la intervenció.

Els professionals de la psicologia davant una situació de catàstrofe amb múltiples víctimes s’han convertit en una peça fonamental per als Serveis d’Emergències comunitaris a l’hora de planificar, coordinar i gestionar la intervenció front a aquest tipus d’esdeveniments. No només proporcionen ajuda als possibles damnificats, sinó que també tenen cura dels intervinents: agents de policia, bombers, tècnics sanitaris, metges, voluntaris i, en general, de tots els professionals que acudeixen al rescat ciutadà quan és un succés de gran impacte, que afecta a les emocions de qui es veuen implicats en ell.

El curs, que comptà amb una assistència de 24 persones, va ésser valorat molt positivament per tots/es els/les assistents.

 

boton-entrar

***********************************************************

CURS L’ATENCIÓ PSICOLÒGICA DAVANT LA PÈRDUA PRE- I PERINATAL

Mallorca, 22 i 23 abril 2016

 Més d’un20160503perinatal1400a vintena de professionals varen assistir al curs sobre ‘Atenció psicològica davant la pèrdua prenatal i perinatal’ per aprofundir en les diferents actituds que poden facilitar la intervenció psicològica a l’hora d’acompanyar en el dol a persones que afronten una situació tan difícil com és la pèrdua prenatal i perinatal d’un fill. El curs, que forma part del Pla de Formació del COPIB per 2016, tenia com a principal objectiu introduir als professionals de les Illes en les eines de treball per reconèixer alternatives d’intervenció en situacions clíniques difícils

La psicòloga Gabriella Bianco va ser l’encarregada de dirigir les sessions, en les quals es varen abordar les vivències de pèrdua experimentades per pares i familiars; es varen explicar tècniques per promoure canvis d’actitud enfront de la mort i el sofriment emocional, i per treballar les necessitats psicològiques de la família que perd un fill. Paral·lelament, es varen facilitar eines de treball per reconèixer alternatives d’intervenció en situacions clíniques difícils per al professional de la Psicologia, així com pautes d’autocura.

boton-entrar

***********************************************************

CURS TÈCNIQUES DE NEGOCIACIÓ EN SITUACIONS CRÍTIQUES

Palma, 4 i 5 de març de 2016

Els passats20160304-002 4 i 5 de març va tenir lloc a la seu del COPIB el curs de Tècniques de negociació en situacions crítiques impartit per Ángel Ruiz Ramírez. Hi assistiren majoritàriament membres del Grup d’Intervenció Psicològica en Emergències (GIPEC IB) i també es va comptar amb la presència d’alguns estudiants de la UIB.

El ponent, que posseeix un extens currículum i una gran experiència en aspectes de negociació, va desenvolupar aspectes essencials relacionats amb el programa del curs: La negociació com a tècnica per a resoldre conflictes. Els objectius d’una negociació en situacions de crisi i també les tècniques bàsiques de negociació.

De manera molt pràctica, amb una interacció constant amb els assistents, va anar mostrant diferents tècniques per convèncer, persuadir a la persona amb què s’ha de negociar per tal d’aconseguir un canvi de la seva conducta. Va fer especialment incidència als aspectes a considerar a les diferents fases com poden ser l’empatia, el raport… així com també la manera de presentar-se, el to de veu, etc.

Un aspecte que va despertar un gran interès als assistents va ser tot el relacionat amb la negociació en casos d’intents de suïcidi, per la dificultat que representa la intervenció en aquests casos per la situació d’estrès i alteració emocional que representen. Amb la tècnica del role-playing es varen representar diferents situacions que varen permetre, a més d’una visualització de possibles situacions extremes, un aprenentatge molt pràctic sobre com actuar en aquestes situacions

El nivell de satisfacció dels assistents, així com es constatà en els qüestionaris passats al final de l’esdeveniment, va ser molt elevat, amb un desig generalitzat de continuar i aprofundir en tots aquests continguts del curs.

boton-entrar

***********************************************************

CURS INTERVENCIÓ PISCOLÒGICA INMEDIATA AMB PERSONAL INTERVINENT EN SITUACIONS CRÍTIQUES

Menorca, 26 i 27 de febrer 2016

boton-entrar

***********************************************************

CURS GESTIÓ I INTERVENCIÓ PSICOLÒGICA DESPRÉS D’UN ACCIDENT FERROVIARI

Mallorca, 27 i 28 de novembre de 2015

20161126MA01p

Els dies 27 i 28 de novembre es va celebrar al COPIB el curs impartit per la psicòloga i coordinadora del Grup d’Intervenció Psicològica en Catàstrofes i Emergències (GIPCE) del COP-Galicia, Ana Isabel Martínez Arranz.

El curs va complir amb l’objectiu de compartir l’anàlisi, reflexió, el coneixement, avaluació i l’experiència viscuda pels membres del GIPCE-Galicia en la gestió de l’emergència com a intervinents prèviament, durant i després de l’accident del Tren Alvia, succeït el 24 de juliol de 2013, a Angrois (Santiago de Compostela).

Com a coordinadora del dispositiu d’Intervenció Psicològica, la ponent ens va transmetre tant l’aprenentatge intern del GIPCE, com l’adquirit amb el contacte amb els diferents grups d’intervinents, amb l’objectiu de minimitzar les possibles adversitats que poden afectar una intervenció eficaç.

Ens va apropar a les variables que influeixen en un succés d’aquesta magnitud: tipus d’accident, els contexts, els espais, les característiques dels afectats, la multiculturalitat, la pluralitat d’objectius dels distints grups d’intervinents… Tot plegat són resultat de les lliçons apreses, que demostraren les debilitats i les fortaleses davant de l’experiència viscuda, i que ha permès al Grup millorar l’elaboració de futurs programes de resposta.

Va aprofundir en l’anàlisi de la Coordinació Interna del Grup, la Intervenció en sí mateixa (període d’intervenció), col·lectius atesos i tasques realitzades (familiars afectats, afectats directes, veïnats de la zona del succés i intervinents), i la coordinació amb altres grups d’intervenció i els escenaris.

En definitiva, des del coneixement i l’experiència viscuda, va compartir i mostrar què és el que funciona i què és el que cal millorar en els protocols d’intervenció amb la finalitat de promoure la millora contínua i especialitzada en la gestió de les emergències.

boton-entrar

***********************************************************

CURS REANIMACIÓ CARDIOPULMONAR I DESFIBRILACIÓ SEMIAUTOMÀTICA

Mallorca, 18 de novembre de 2015

20151118-001p

El dia 18 de novembre es va celebrar al COPIB el curs “Reanimació cardiopulmonar i desfibril·lació semiautomàtica”, impartit per la Dra. Patricia García Pazo, psicòloga, membre del Grup d’Intervenció Psicològica en Emergències i Catàstrofes (GIPEC) i instructora de reanimació cardiopulmonar RCP del Pla Nacional, juntament amb el metge intensivista Dr. Antonio García Sánchez.

Dins l’àmbit de l’atenció sanitària, és competència dels professionals de la psicologia atendre a la salut psicològica i emocional, però ens podem trobar en situacions específiques de crisi i emergència on les reaccions i manifestacions físiques superen els nostres coneixements. Ampliar la nostra capacitació per a poder donar una resposta adequada en una situació imprevista fa que sigui un valor afegit a la nostra professió.

El curs va aportar una visió teòrica-pràctica dels coneixements i destreses necessaris per afrontar una primera atenció de la parada cardíaca fins l’arribada de l’equip sanitari. Com identificar els primers símptomes i les seves manifestacions i com intervenir d’una manera ràpida, eficaç i segura que permeti a la víctima superar la crisi varen ser l’eix fonamental del curs.

Es reforçaren els conceptes amb una pràctica utilitzant les tècniques de RCP bàsica i la desfibril·lació semiautomàtica i manual, que va permetre integrar les habilitats i mecanismes vitals per fer front a una pèrdua de consciència, absència de respiració o parada cardiorespiratòria.

boton-entrar

************************************************************

CURS INTERVENCIÓ PSICOLÒGICA IMMEDIATA AMB PERSONAL INTERVINENT EN SITUACIONS CRÍTIQUES

Mallorca, 6 i 7 de novembre de 2015

20151106_001p

Dies 6 i 7 de novembre es va celebrar a la seu del COPIB el curs “Intervenció psicològica amb intervinents”. Un curs que s’emmarca en el pla de formació específic dirigit a tots els psicòlegs que formen part del Grup d’Intervenció Psicològica en Emergències i del COPIB. Fou impartit per Enrique Parada (psicòleg Especialista en Psicologia d’Urgència, Emergència i Catàstrofes, professor associat a la Facultat de Psicologia (Universitat Autònoma de Madrid), el qual plantejà les línies a seguir en el treball amb intervinents afectats.

Es plantejà com necessària i fonamental la intervenció amb intervinents donat que en el treball amb les persones més vulnerables, en aquest cas aquelles que es veuen afectades per una situació d’emergència que comporta pèrdues humanes i materials, es veuen exposades a expressions de dolor, sentiments d’impotència, sofriment… En definitiva, a situacions altament estressants que poden repercutir en el seu benestar personal, rendiment en posteriors intervencions, i en el seu entorn social i familiar.

Les situacions, anomenades crítiques, constitueixen esdeveniments fora del rang habitual d’experiències de l’intervinent. Aquestes situacions produeixen tal grau d’afectació en la persona, que la col·loquen en situació de risc psicològic, físic i/o social per a ella i/o d’altres.

Per tot plegat, aquest curs tenia com a objectius per una banda, donar a conèixer els coneixements, habilitats i actituds bàsiques per administrar una relació d’ajuda eficaç immediata des d’una perspectiva d’intervenció individual i grupal, i per l’altra, com conèixer tècniques aplicables en tasques d’assessorament després d’intervencions crítiques amb intervinents per algunes de les manifestacions traumàtiques.

Finalment, es treballà sobre els primers auxilis psicològics, la reunió informativa de transició, la intervenció immediata en petit grup (defusing), la línia d’atenció immediata i la intervenció de reprocessament i afrontament (el debrífing psicològic). Fou un curs molt ben valorat pels assistents.

boton-entrar

************************************************************

CURS: MANEIG EN SITUACIÓ D’EMERGÈNCIES I CRISI

Mallorca, 7 d’octubre de 2015

El 7 d’octubre de 2015 es va celebrar al COPIB, el curs impartit pel psicòleg especialista en Psicologia Clínica, en discapacitat psíquica, psicosi i autisme, i membre del GIPEC, Luis Conrado Zaforteza.

El curs va abordar els aspectes de la intervenció en primers auxilis psicològics i el maneig de situacions conflictives i especials en una situació d’emergència: amb menors, persones grans, víctimes de violència de gènere i agressió sexual, persones violentes, amb discapacitat, intents de suïcidi, immigrants, i atenció segons diferents estats psicològics.

Es varen treballar els tipus d’estratègies per reconèixer a una persona en crisi i com intervenir per retornar-la al nivell de funcionament previ. Així mateix, també s’exposaren les eines i recursos per afrontar adequadament les reaccions a l’estrès posttraumàtic tenint en compte les afectacions als pensaments, sentiments i comportaments per tal de donar una resposta adequada quan se succeeixen aquestes situacions tan dures i intenses a nivell personal.

boton-entrar

************************************************************

CURS RESILIÈNCIA, PSICOPATOLOGIA I INTERVENCIÓ PSICOLÒGICA EN PERSONES QUE HAN SOFERT UN DESASTRE

15 i 16 de maig de 2015

resiliencia02p

Dies 15 i 16 de maig de 2015 es va celebrar a la seu del COPIB el curs “Resiliència, psicopatologia i intervenció psicològica en persones que han sofert un desastre” emmarcat en el pla de formació dirigit bàsicament als integrants del Grup d’Intervenció Psicològica en Emergències. El curs va ser impartit per Maripaz García Vera, professora titular del Departament de Personalitat, Avaluació i Psicologia Clínica de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i experta en intervenció en emergències.

El curs, que va ser valorat molt positivament pels assistents, tenia com a objectiu donar a conèixer les conseqüències psicopatologies que es produeixen tant a curt, mitjà i llarg termini després d’una catàstrofe així com els factors de protecció (resiliència) que adopta la persona. Així mateix, pretenia treballar sobre el desenvolupament d’habilitats terapèutiques per aplicar en les intervencions.

boton-entrar

***********************************************************

CURS PRIMERS AUXILIS PSICOLÒGICS VIA TELEFÒNICA

15 abril de 2015

El 15 d’abril de 2015 es va celebrar al COPIB, el curs “PRIMERS AUXILIS PSICOLÒGICS VIA TELEFÒNICA” impartit pel Psicòleg Especialista en Psicologia Clínica i membre del Grup d’Intervenció Psicològica en Emergències i Catàstrofes (GIPEC), Luis Conrado Zaforteza.

El curs va aportar una visió de les característiques i de les condicions específiques de la intervenció immediata via telefònica en situacions d’emergència, de les estratègies d’intervenció en crisi, de com afrontar i gestionar les emocions i vivències que s’experiencien des de la distància per tal de donar un suport i restablir les condicions de seguretat psicològica i emocional de les persones que demanden auxili psicològic.

Es varen tractar els aspectes psicològics que hi intervenen i la simptomatologia de la persona que pateix, les estratègies i recursos per facilitar la comunicació i ventilació emocional amb les víctimes i l’atenció als intervinents, i què fer i què no fer en una intervenció en crisi.

boton-entrar

 

 

 

***********************************************************

CURS: APORTACIONS DE L’EMDR EN SITUACIONS
DE CRISI, TRAUMA I EMERGÈNCIES

Mallorca, 25 de març de 2015

El passat 25 deemdr002 març, es va celebrar a la seu del COPIB el seminari sobre EMDR impartit per la psicòloga Andreea Apostol en la seva qualitat de consultora en EMDR Europa i com a membre de l’equip de psicòlegs del Servei d’Atenció Psicològica en Emergències de Catalunya.

Aquest seminari, al qual hi varen assistir 17 persones, tenia per finalitat donar a conèixer les bondats de l‘EMDR en l’àmbit de les emergències.

La ponent va definir l’EMDR -Dessensibilització i Reprocessament pels Moviments Oculars– com un abordatge psicoterapèutic en el tractament de les dificultats emocionals causades per experiències difícils en la vida del subjecte, des de fòbies, atacs de pànic, mort traumàtica i dols o incidents traumàtics en la infància fins a accidents i desastres naturals. A més, va explicar que també s’usa EMDR per alleujar l’angoixa i/o la fòbia en determinades situacions.

El seminari va ser molt ben valorat pels assistents i és intenció del COPIB oferir en un futur una formació més extensa sobre la tècnica de l’EMDR.

boton-entrar

***********************************************************

CURS: PRIMERS AUXILIS PSICOLÒGICS

Mallorca, 11 de març de 2015

L’11 de març passa20150311cursPAP02t es va celebrar al COPIB, el Curs “PRIMERS AUXILIS PSICOLÒGICS” impartit pel psicòleg especialista en Psicologia Clínica i membre del Grup d’Intervenció Psicològica en Emergències i Catàstrofes (GIPEC), Sr. Luis Conrado Zaforteza.

El Curs va aportar una visió teòrica-pràctica de les estratègies, habilitats i actituds d’intervenció en crisi i emergències; l’afrontament i gestió de les emocions i vivències que s’experiencien en una situació d’emergència o incident crític, amb l’objectiu de facilitar que les persones afectades puguin tornar a l’equilibri psicològic i emocional.

Es varen tractar els principis generals de la intervenció immediata en una crisi o emergència, els aspectes psicològics que hi intervenen i la simptomatologia de la persona que pateix, les estratègies i recursos per facilitar la comunicació i ventilació emocional amb les víctimes amb la finalitat que la persona pugui restablir el control dels seus sentiments, enfrontar i acceptar la realitat, i el contacte amb la situació.

boton-entrar

************************************************************

CURS: ESTRATÈGIES D’INTERVENCIÓ EN CONDUCTES SUÏCIDES

Menorca 19 de febrer de 2015

boton-entrar

***********************************************************

CURS: INTERVENCIÓ EN CRISI AMB PERSONES AMB
MALALTIA MENTAL CRÒNICA

 Menorca 27 de gener de 2015

boton-entrar

************************************************************

CONFERÈNCIA COL·LOQUI: ACTUACIÓ DEL METGE FORENSE DAVANT LES GRANS CATÀSTROFES

Palma 15 d’octubre de 2014

20141015forense01El passat dia 15 d’octubre de 2014, dins el marc de la formació interna del GIPEC IB, va tenir lloc a la seu del COPIB la conferència-col·loqui impartida per Aina Estarellas, directora de l’Institut de Medicina Legal de les Illes Balears del Ministeri de Justícia.

Entre d’altres aspectes, la ponent va explicar que les societats modernes viuen exposades a successos que poden generar la mort d’un elevat nombre de persones. Als desastres naturals se sumen els efectes d’accidents de transports col·lectius, com ara ferrocarril o avió, i també el terrorisme entre d’altres. Tot això fa que hagin de disposar de protocols preparats i actualitzats per intervenir en aquestes situacions.

Un altre aspecte al que va fer referència va ser el Protocol Nacional d’actuació Medico forense i de Policia Científica en successos amb víctimes múltiples (Reial Decret 32/2009 aprovat el 16 de gener de 2009). 

La finalitat del Protocol nacional d’actuació medico forense i de policia científica en successos amb víctimes múltiples consisteix a regular l’assistència tècnica als jutges i tribunals per a la identificació dels cadàvers i determinació de les causes i circumstàncies de la mort en aquest tipus de situacions.

En aquest protocol es Crea la comissió, es formulen les disposicions generals i regula els equips actuants, les seves intervencions i funcions.

El nostre grup d’intervenció psicològica estaria integrat dins l’equip de antemorten, on es realitzarà el punt d’informació als familiars i cercles pròxims. Es situa l’oficina de denúncies. Es realitza la recollida de dades antemorten que puguin ajudar els metge-forenses en la identificació dels cadàvers o restes humanes. Assistència sanitària, social i psicològica. 

Las conferència-col·loqui va ser considerada per part dels assistents com a molt profitosa pel fet de conèixer de primar ma l’actuació d’altres organismes o institucions essencials en els cas d’emergències catàstrofes, de manera a poder coordinar molt millor les intervencions en les que participaria el GIPEC IB.

*******************************************************************

SEMINARI: ACCIDENTS DE TRÀFIC

Palma 23 setembre de 2014

emerg1El passat dia 23 de setembre de 2014 es celebrà un seminari sobre accidents de tràfic, a la seu de COPIB, destinat als membres del GIPEC IB (Grup d’Intervenció Psicològica en Emergències i Catàstrofes) i que complia amb el programa de formació interna del grup.

El ponent  va ser David Rotger, psicòleg i membre del GIPEC IB, qui així mateix és sergent de bombers del Consell de Mallorca.

En la seva exposició va tractar el control del caos inicial en els accidents de tràfic, l’organització i factors a tenir en compta en un accident i les prioritats en la intervenció de l’emergència. Va tractar les diferentes reaccions de les víctimes i les possibles reaccions dels intervinents  i, amb la participació dels assistents, es treballaren dos casos reals.

********************************************************************

CURS: INTERVENCIÓ PSICOSOCIAL EN CATÁSTROFES

Palma 14-15 febrer 2014

catastrofes1Els dies 14 i 15 de febrer es va celebrar al COPIB, el curs impartit per les psicòlogues de la Direcció General de Protecció Civil del Ministeri d’Interior, Sra. Elena Puertas i la Sra. Isabel Vera.

El curs va aportar una visió àmplia de la Psicologia de les Emergències i Catàstrofes enfocat des del marc de referència del Servei Públic de Protecció Civil.

Les ponents ens varen informar de les funcions del Sistema Nacional de Protecció Civil i de la seva organització a nivell nacional, autonòmic, local i social; ens aproparen als conceptes d’emergències i catàstrofes; definiren els aspectes psicològics dels intervinents; els successos potencialment estressadors-adversos; i com minimitzar els efectes de l’estrès durant la intervenció.

Ens exposaren les bases de la Intervenció Estratègica per minimitzar els problemes i augmentar l’eficàcia de la gestió de l’emergència o catàstrofe, identificant els factors psicosocials, intergrupals, de lideratge, la comunicació intergrupal i la relació amb els mitjans de comunicació.

I, en darrer lloc, es va tractar sobre la coordinació del grup d’intervenció psicosocial atenent als rols i funcions, les tasques, objectius i interacció.

boton-entrar

Veure l’entrevista inclosa a l’apartat: Informació / articles-documents 

EL PSICÓLOGO, HERRAMIENTA ESENCIAL Y PREVENTIVA EN LA
INTERVENCIÓN EN EMERGENCIAS

Infocop online

Autoras: Isabel Vera Navascués y Elena Puertas López
Equipo de Psicología de Catástrofes
Dirección General de Protección Civil y Emergencias
Año: 2009

boton-entrar 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: