Història

 A l’any 1998 es va crear a Mallorca un grup d’actuació en situacions de crisi i emergències. Va ser una de les primeres experiències d’àmbit nacional en el que mitjançant un conveni entre el Col·legi Oficial de Psicologia de Balears (COPIB) i el Centre d’Emergències 112 de la Conselleria d’Interior del Govern de les Illes Balears s’utilitza un grup de psicòlegs i psicòlogues per a intervenir en situacions crítiques i de forma quasi immediata.

L’equip d’intervenció en crisi es va centrar en rescat de ferits, accidents (carretera, nàutics …), intents de suïcidi, episodis de violència domèstica, agressions sexuals, abandonament menors, violència i comunicació de males notícies.

Destacar que un dels principals objectius de la intervenció en crisi es tornar a la persona al nivell de funcionament previ, que assumeixi la situació, que els subjectes se sentin escoltats, compresos, acceptats i recolzats, i en definitiva reduir la serva intensitat emocional.

Un altre aspecte a destacar pel que fa al funcionament del Grup és quan un psicòleg o psicòloga acudeix a un succés realitza una previsió del futur immediat i les conseqüències que pot portar la situació. S’ha de saber quan s’ha d’actuar o no, quan s’ha d’estar en silenci, no s’han de sentir rebutjats quan a alguna situació no els demanden o prescindeixen del seus serveis, no s’han de sentit ferits quan en alguna circumstancia es descarrega en ells la problemàtica; han de saber cercar on podem ser necessaris i saber entrar a la situació.

Les actituds personals més importants dels psicòlegs o piscòlogues que participen al Grup són entre d’altres: maduresa emocional, equilibri intern, confiança en si mateix, sentit comú en la capacitat de prendre decisions, actitud d’ajuda, empaties, respecte pels demès, convençut del que es fa, establir relacions interpersonals, capacitats d’escoltar, de captació de les necessitats, de comunicació persuasiva, capacitat de suportar reaccions adverses, sentit de l’organització i cooperació.

 

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: